dinsdag 17 maart 2009

Wat was, wat is en wat kan komen!


Ding 22

Library 2.0
Een bibliotheek, waaraan nog steeds wordt gewerkt. En wat zal er nog allemaal volgen na deze betabibliotheek. Meegaan met alle nieuwe ontwikkelingen, want stil staan is achteruit hollen. En dat hebben we de laatste jaren gedaan. (Volgens mij ben ik nu bezig met de evaluatie, ding 23.)
Als ik al de verhalen lees rond bibliotheek 2.0, inclusief de duidelijke samenvatting van The Oriënt Express, denk ik dat het heel belangrijk is dat we een open en interactieve catalogus krijgen.
In de loop der jaren is het publiek veranderd en daarmee ook de wensen. De bibliotheek moet met zijn tijd mee. De tijd van éénrichtingsverkeer is voorbij. De mensen kunnen nu door hun wensen kenbaar te maken invloed hebben op de collectie.

Iedereen kan zijn mening geven en voor zichzelf een lijstje maken met gelezen en nog te lezen boeken via bijvoorbeeld de open catalogus van de bibliotheek. Weet je de titel dan niet meer, hopla vlug achter een computer en je eigen lijst met gelezen en nog te lezen boeken bekijken.

Door feedback van de gebruikers is tenslotte ook de website van de European Library aangepast. Mooi toch.
Zo las ik in een artikel in HP/De Tijd, nr.10 een toepasselijke zin: “Kennis is gedemocratiseerd, de ene mening is evenveel waard als de andere”.

Door het werken met RSS, schrijven op weblogs, deelnemen aan Wiki’s enz. zijn we toch al aardig bezig met 2.0.

1 opmerking:

  1. Mooie zin: "Kennis is gedemocratiseerd, de ene mening is evenveel waard als de andere” en inderdaad heel goed van toepassing. Deze ga ik absoluut onthouden. Bedankt voor de tip!
    Mooie post overigens. Ik sluit me helemaal bij je aan.

    groetjes,
    Alinda

    BeantwoordenVerwijderen